Σύνταξη

By | 26 Σεπτεμβρίου 2010

Γειά σας.Θέλω να ρωτήσω αν η πεθερά μου μπορεί να λαμβάνει μέρος της σύνταξης του νεκρού ανδρός της.Ήταν συνταξιούχος ΟΓΑ λόγω τετραπληγίας.Ο ΟΓΑ της απάντησε πως όχι λόγω του νόμου 2458/97.Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορεί να διεκδηκήσει άλλο επίδομα.Σας ευχαριστώ._

 • nikolas27

  Καλησπερα φιλε.
  σου παραθετω το παρακατω αποσπασμα απο το νομο 2458/97 .Εφοσον τηρουνται οι προυποθεσεις χορηγησης (οπως ακριβως αναγραφονται παρακατω) δε βλεπω το λογο της αρνησης τους.

  1.1.2 Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας. Προϋποθέσεις . Ποσό.

  * Ανικανότητα για εργασία σε ποσοστό 67% τουλάχιστον
  * 5 έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών (τα 2 μέσα στην 5/ετία πριν την επέλευση της αναπηρίας, ή 15 συνολικά έτη ασφάλισης).

  Αν πρόκειται για ανικανότητα από εργατικό ατύχημα μπορεί να χορηγηθεί σύνταξη ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης, ενώ αν πρόκειται για ατύχημα εκτός εργασίας απαιτείται ο μισός χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση από κοινή νόσο.
  Το ποσό της σύνταξης αναπηρίας, υπολογίζεται όπως και το ποσό της σύνταξης γήρατος. Πάντως δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ αν πρόκειται για αναπηρία από εργατικό ατύχημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο από αυτό που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης στην 1η επίσης κατηγορία.
  Προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής του μπορεί να λάβει ο συνταξιούχος αν καταστεί απόλυτα ανάπηρος.

  1.1.3 Σύνταξη θανάτου. Προϋποθέσεις. Ποσό.
  Για να πάρει ο επιζών των συζύγων και τα ορφανά παιδιά σύνταξη θα πρέπει:

  * O θανών να ήταν συνταξιούχος του Κλάδου ή να είχε τις χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση από τον Κλάδο σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο ή ατύχημα.
  * Ο επιζών σύζυγος να μη συνταξιοδοτείται από οποιοδήποτε πηγή, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ.
  * Ο επιζών σύζυγος να μην ασχολείται με άλλη εργασία πλην της εργασίας για την οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
  * Τα ορφανά παιδιά να είναι νόμιμα, άγαμα και ηλικίας μέχρι 18 ετών ή 24 εφόσον πρόκειται για φοιτητές ή να είναι ανίκανα για κάθε εργασία.

  Το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου ορίζεται για τον επιζώντα σύζυγο σε ποσοστό 50% και για κάθε παιδί σε ποσοστό 25% του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ή εδικαιούτο να λάβει ο θανών ασφαλισμένος, δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά το 100% της σύνταξης του θανόντος.

  =======================================

  Παντως σε παρομοια περιπτωση με συγγενικο μου προσωπο σε αλλο ταμειο, ο καθενας ερμηνευε το νομο οπως ηθελε και καθυστερησε πολυ η καταβολη της συνταξης.

  εμπειρικα σου προτεινω να αποφευγεις τον προφορικο λογο οταν προκειται για τετοιου ειδους ζητηματα και να ρωτας μονο γραπτως καθως η ερωτηση σου θα πρωτοκολληθει και θα απαντηθει με περισσοτερη υπευθυνοτητα.

  καλη τυχη.