Μαγνητικη Τομογραφια Στο Ποδι

By | 6 Δεκεμβρίου 2012

πως ακριβως γινεται η μαγνητικη τομογραφια στο ποδι..απο το γονατο και κατω?
εχω διαβασει και κατι για ενα σκιαγραφικο υγρο..ειναι απαραιτητο να μας κανουν αυτη την ενεση για μαγνητικη τομογραφια στο ποδι? συγκεκριμενα για τον αχιλλειο τενοντα?

 • Τίνα

  Το σκιαγραφικο υγρο ειναι στην αξονικη απ’οτι θυμαμαι.
  Για το ποδι δεν με ειχαν γδυσει ολοκληρη,παρα μονο μου ειχαν ζητησει να βγαλω αλυσιδες ,ζωνη και οτι αλλο θα μπορουσε να το τραβηξει μαγνητης.
  Ελπιζω μονο να μην εχεις κλειστοφοβια. Αν δεν εχεις θα εισαι μια χαρα.

 • Giorgos193

  Δεν έχει τύχει να ασχοληθώ με μαγνητική στο πόδι, οπότε δεν μπορω να σου πω πως ακριβώς γίνεται. Αν και φαντάζομαι εξαρτάται απο τον τομογραφο και το πρωτόκολλο συλλογής δεδομένων (acquisition protocol).

  Όσο για το σκιαγραφικο (contrast agent) ειναι συχνά απαραίτητο να χορηγηθεί για να βελτιώσει την αντίθεση (contarst) μεταξύ διαφορετικών ιστών, λ.χ. μεταξυ μαλακου ιστού και καρκινικου ιστου. Αυτο που κάνει είναι να αλλάζει τις μαγνητικες ιδιότητες των ατόμων κι επομένως το σήμα που ανιχνεύεται. Αν διαφορετικοί ιστοί δίνουν διαφορετικό σήμα, διευκολύνεται η σωστή διάγνωση.

  Πάντως δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Αν και τα περισσότερα σκιαγραφικα είναι τοξικά κατα βάση, θεωρούνται απόλυτα ασφαλή. Σίγουρα περισσότερο ασφαλή απο ιονιζουσες ακτινοβολίες κ.α.

  Καλα αποτελέσματα…