τι σημαίνει ΚΑΘΕΙΡΞΗ ;

By | 19 Ιουλίου 2011

Ακούμε συχνά στα δελτία και τις ειδήσεις ότι,

ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια ΚΑΘΕΙΡΞΗ απο το δικαστήριο .

Τι είναι η Κάθειρξη τι σημαίνει ;

Ποια η διαφορά, όταν λένε ότι π.χ :

A) Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση

και

Β) Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 χρόνια

????????

 • Ανώνυμος

  Η κάθειρξη είναι βαριά καταδίκη σε φυλάκιση για κακούργημα που διέπραξε ένας εγκληματίας. Στην περίπτωση 5 ετούς κάθειρξης δεν είναι τόσο σοβαρό για να είναι ισόβια ή 10 έτη φυλάκισης. Είναι μια ποινή που επιβλήθηκε από το κακουργοδικείο μη εξαγοράσιμη, την οποία δεν μπορείς να την μειώσεις ή να πάρεις αναστολή. Παίρνεις την ελάχιστη ποινή γι’ αυτό το δικαστήριο επειδή ενώ είναι κακούργημα δεν είναι τόσο σημαντικό να τιμωρηθείς σκληρά. Έτσι σε κρίνουν εκείνοι με την κρίση τους. Δεν παύει όμως να λέγεται κάθειρξη.
  Η πενταετής ποινή φυλάκισης μπορεί να γίνει αν έκλεψες, αν πήρες ναρκωτικά μόνο για δική σου χρήση, διότι το άλλο είναι κακούργημα, αν χρωστάς και άλλα. Είναι αποφάσεις που βγαίνουν από το Ειρηνοδικείο ή από το Μονομελές πρωτοδικείο, οι οποίες είναι μικρής σημασίας αλλά σοβαρές στην εφαρμογή τους, γι’ αυτό παίρνεις την μέγιστη γι’ αυτούς ποινή.
  Παίρνοντας στην μία περίπτωση 5ετή κάθειρξη και στη δεύτερη περίπτωση 5ετή φυλάκιση καταλαβαίνεις ότι στην μια περίπτωση διέπραξες ένα μικρής σημασίας κακούργημα και στη δεύτερη μιας μεγάλης σημασίας αδίκημα. Ενώ ο χρόνος φυλάκισης είναι ο ίδιος διαφέρει στην εφαρμογή του διότι ο πρώτος θα εκτείσει πέντε έτη την ποινή του ενώ ο δεύτερος θα πάρει άδειες, θα κάνει έφεση και θα αλλάξει το αποτέλεσμα, μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του και να μην πάει φυλακή, να έχει καλό χαρακτήρα και να πάρει χάρη, να δουλέψει μέσα στη φυλακή και να φύγει νωρίτερα. Κατάλαβες τώρα τη διαφορά;

 • Ανώνυμος

  ποια η διαφορα τησ καθειρξησ απο την φυλακη σε ποιο απλα λογια?

 • Ανώνυμος

  Η κάθειρξη σε απομονώνει σε ένα κελί και δεν μπορείς να κάνεις έφεση, να δουλέψεις μέσα στη φυλακή ή να πάρεις χάρη. Δεν μπορείς να πάρεις άδεια είσαι στριμωγμένος και απομονωμένος ενώ η απλή φυλάκιση έχει τα πιο πάνω πλεονεκτήματα. π.χ. στην περίπτωση της κάθειρξης ο πρόεδρος λέει ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε 5 χρόνια κάθειρξης χωρίς να έχει δικαίωμα άσκησης έφεσης, ενώ ο άλλος θα ακούσει ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης με δικαίωμα έφεσης.

 • cocos

  Η ποινή φυλάκισης στα κακουργήματα ονομάζεται καθειρξη.

 • εγω

  αν καταδικαστεις σε καθειρξη μπορεισ να “παρεισ” χαρη..